Urodzinowy tort z bitą śmietaną i kremem czekoladowym - przepis

Urodzinowy tort z bitą śmietaną i kremem czekoladowym - przepis

Cześć.

Dzisiaj nadarzyła się okazja więc prezentuję Wam pyszny urodzinowy torcik, wszystkim smakował, zarówno dzieciom jak i dorosłym :)

Uwielbiam słodkie wypieki. Czasami zamiast się zrelaksować szukam ciekawych przepisów, idę do kuchni i testuję. Cóż, to też jakaś forma relaksu, a efekt jest zwykle słodki.

Przepis na dzisiejszy tort znalazłam na blogu arabeskawaniliowa.pl, ale troszkę go zmodyfikowałam, a jego różne wersje można znaleźć w wielu miejscach.

Biszkopt przepis na jeden placek, potrzebujemy dwa

  • 4 jajka średniej wielkości
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • jeśli ktoś się obawia o wypiek, to można dodać proszek do pieczenia

Oddzielić białka od żółtek. Tortownicę wyłożyć papierem i włączyć piekarnik temp. 180 stopni. Ubić pianę z białek, zwykle dodaję malutką odrobinę soli, cały czas ubijając dodawać po porcji cukru, dodać żółtka. Odstawić mikser, dodać mąkę (i ewentualnie proszek do pieczenia), wymieszać, przelać do tortownicy ok 24 cm i piec około 20 min. W tym czasie zrobić drugi placek.

Krem jasny

  • 500 ml śmietanki kremówki, użyłam 30%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • 4 łyżki cukru pudru

Cukier puder przesiać. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić w wysokim naczyniu na wysokoich obrotach miksera dodając 2 śmietan-fixy, pod koniec dodać cukier puder.

Krem ciemny

  • 500 ml śmietanki kremówki, użyłam 30%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki kremu czekoladowego np Nutella lub innego, można dać więcej według uznania i smaku

Cukier puder przeciać. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić w wysokim naczyniu na wysokoich obrotach miksera dodając 2 śmietan-fixy, pod koniec dodać cukier puder, na końcu krem czekoladowy. Posmakować i w razie potrzeby można dodać więcej kremu. W wersji dla dorosłych można dodać odrobinę spirytusu.

Poncz

  • 500 ml wody
  • sok z cytryny
  • 6 łyżeczek cukru

Wodę zagotować, dodać sok z cytyny i cukier, wymieszać, wystudzić. Do jasnego biszkoptu nie używam ponczu z herbaty, gdyż może zostawiać nie ładne plamy.

Dodatkowo:

  • powidło śliwkowe lub inny kwaśny drżem.

Składanie

Biszkopty przekroić na pół, aby wyszły 4 krążki. Naszykować zimny poncz, krem, nóż, worek cukierniczy z końcówką do rozetek. Na własne i niewielkie potrzby zakupiłam rękaw cukierniczy z końcówkami do dekorowania Tala, z którego jestem bardzo zadowolona, aczkolwiek przy większych wypiekach warto mieć większy worek.

Kolejność od spodu:

  1. biszkopt
  2. krem jasny
  3. powidło
  4. biszkopt
  5. krem ciemny
  6. biszkopt
  7. krem jasny
  8. powidło
  9. biszkopt
  10. krem ciemny
  11. dekoracja

Wszystkie placki należy po kolei nasączyć ponczem przed posmarowaniem kremem. Pierwszy placek naponczować, posmarować powidłem, kolejna warstwa to krem - dla ułatwienia można posmarować kremem drugi placek i przyłożyć warstwą kremu do powidła. Tak postępować zgodnie z podaną kolejnością, ostrożnie dzieląc ilość kremu, aby zostało do dekoracji.

Rozetki - jeśli ktoś ma z tym problem to podpowiem jak wykonać takie rozetki. Otóż do worka cukierniczego należy włożyć końcówkę w gwiazdkę, włożyć niewielką ilość kremu, przyłożyć pionowo końcówkę do punktu na powierzchni, w którym ma być rozetka, wycisnąć warstwę kremu nie podnosząć (lub tylko minimalnie) worka.

Gotowy tort przenieść w chłodne miejsce lub do lodówki.

Sto lat :)

Blog Comments powered by Disqus.