Pijak, placek z biszkoptami - luksusowe ciasto z kremem - przepis

Hania
Pijak, placek z biszkoptami - luksusowe ciasto z kremem - przepis

Pyszny placek, połączenie słodyczy z kwaskowatym drżemem, smaczna kokosowa beza i kropla alkoholu.

Biszkopt:

  • 1 niepełna szklanka mąki (150g, pół na pół pszennej i ziemniaczanej )
  • 0,5 szklanki cukru (100g)
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto makowo-kokosowe

  • 1 szklanka cukru (210g)
  • 0,75 szkl maku
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 6 białek

Masa budyniowa

  • 370 ml mleka
  • kostka masła
  • 5 żółtek
  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej

Ponadto:

  • polewa
  • dżem kwaskowaty np z czarnej porzeczki, śliwkowy
  • 150/170 g biszkoptów
  • 125 ml białego półsłodkiego wina lub inny poncz do biszkoptów

Biszkopt:

Białka ubić mikserem, dodać cukier wciąż ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszaną z proszkiem dodać do ubitej masy i wymieszać łyżką. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 20x40 (22x38). Piec w temp 1500C przez ok. 30 min.

Ciasto makowo-kokosowe:

Białka ubić z cukrem. Wsypać wiórki, mak i wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem blaszki i piec w temperaturze 170 0C przez 40 min.

Masa budyniowa:

120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką. Pozostałe mleko zagotować, wlać mleko z żółtkami i mieszając, zagotować. Masło utrzeć z ostudzonym budyniem.

Składanie ciasta:

Ostudzony biszkopt posmarować dżemem, wyłożyć ciasto makowo-kokosowe i posmarować masą, wyrównać. Na wierzch ułożyć biszkopty namoczone w winie. Polać polewą i udekorować wg uznania.

Uwagi: biszkopty można nasączyć innym alkoholem, wódką lub sokiem bezalkoholowym czy ponczem (woda+cukier+cytryna).

Blog Comments powered by Disqus.