Piegusek z makiem, makuszek, co zrobić z białek pozostałych po jajach

Hania
Piegusek z makiem, makuszek, co zrobić z białek pozostałych po jajach

Zostały Ci białka i nie wiesz co z nimi zrobić? Wykorzystaj i upiec pyszny placek z makiem!

Przygotowania należy rozpocząć od roztopienia 1 kostki margaryny, która musi przestygnąć i użyjemy jej do warstwy makowej.

Ciasto kruche:

  • 1,5 szkl. mąki
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • opcjonalnie 1-2 łyżki śmietany kwaśnej
  • dodatkowo powidło

Mąkę przesiać, pokroić margarynę, dodać resztę składników i szybko wyrobić. Odstawić do lodówki na 10-15 min. Następnie rozwałkować na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 20x40 cm. Surowe ciasto posmarować powidłem.

Warstwa makowa:

  • 1 szkl białek
  • 1 szkl cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl maku
  • 1 margaryna

Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Wciąż ubijając dodać cukier waniliowy, przesianą mąkę, a na samym końcu wlać przestudzoną margarynę. Odłożyć mikser, wsypać mak i wymieszać. Wylać na przygotowane ciasto kruche. Piec około 40 minut w temperaturze 1800C.

Polewa:

  • 0,5 kostki margaryny
  • 3 duże łyżki cukru
  • 1 łyżka mleka lub mleka zagęszczonego lub śmieranki kremówki
  • 2 łyżki kakao

Margarynę, cukier i mleko umieścić w małym kubeczku i rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając, do czasu, aż cukier sę rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać na jednolity płyn.

Rady:

  • Mak można kupić na wagę w takiej ilości jaka jest potrzebna
  • Mak można pomieszać z kokosem pół na pół
  • Najlepsza wersja wychodzi z powidłem i polewą, ale oczywiście według uznania można użyć innej konfitury oraz posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier
  • Na przedstawionych zdjęciach jest placek mojego wykonania, ale maku miałam troszkę więcej niż 1 szkl więc piegi są dosyć gęsto
  • Białka zalegające można zamrozić i później rozmrozić, gdy są potrzebne. Miała zamrożoną niepełną szklankę białek, które uzupełniłam bialkami pozostałymi z ciasta kruchego.

Blog Comments powered by Disqus.