Makowiec Japoński z gotowej masy makowej - pyszny, palce lizać

Hania
Makowiec Japoński z gotowej masy makowej - pyszny, palce lizać

Pyszny placek, łatwy i szybki w przygotowaniu, naprawdę smakuje wyśmienicie, lepiej niż wygląda :)

Ciasto kruche:

  • 2,5 szkl. mąki
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • opcjonalnie 1 łyżka śmietany kwaśnej

Mąkę przesiać, pokroić margarynę, dodać resztę składników i wyrobić. Odstawić do lodówki na 10-15 min. Następnie rozwałkować na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.

Placek makowy:

  • gotowa masa makowa w puszce
  • 4-6 białek
  • 0,8-1 kg jabłek (jesli będą słodkie to placek może być bardzo słodki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek bułki tartej
  • ewentualnie bakalie

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych dziurkach. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać wszystkie składniki i wymieszać. Wylać na kruche ciasto. Piec około 45 min w temperaturze 1800C.

Dekoracja: Placek można polać polewą z białej czekolady, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Blog Comments powered by Disqus.