Kokosanki, kudłacze czy ciasteczka w polewie czekoladowej z kokosem

Kokosanki, kudłacze czy ciasteczka w polewie czekoladowej z kokosem

Kokosanki, pyszne, sprawdzone!

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 25 dag mąki
  • 5 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 0,5 szkl mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • polewa
  • kokos ok. 10-15 dag

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać resztę składników, utrzeć wszystko razem. Ciasto przelać do wyłożonej papierem małej blachy ok 20x28 (cm +/- 2cm) i piec w temperaturze 180 stopni około 20-25 min, aż się zarumieni, można sprawdzić patyczkiem. Po wystudzeniu pokroić na kwadraty, obtaczać w polewie i w kokosie.

Polewa

  • 1 kostka margaryny
  • 7-8 łyżek cukru
  • 6 łyżek kakao
  • 6 łyżek mleka, wody lub słodkiej śmietanki

Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier i mleko, mieszać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać kakao wymieszać. Ciasteczka można obtaczać od razu w polewie i w kokosie.

Rady:

  • Jeśli ktoś lubi bardziej mleczną polewę, to oczywiście można skorzystać z innego przepisu.
  • W wersji dla dorosłych do polewy można dodać odrobinę rumu lub innego alkoholu.
  • Podobne ciasteczka można również zrobić z nieudanego placka, zakalca, o ile nadaje się do zjedzenia.

Blog Comments powered by Disqus.