Keks z bakaliami, przepis szybki, łatwy i zawsze udany

Hania
Keks z bakaliami, przepis szybki, łatwy i zawsze udany

Keks, tradycyjne i pyszne ciasto do kawy. Wychodzi puszyste, pulchne i smaczne. Przepis na jedną keksówkę.

Składniki:

  • 20 dag mąki
  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • 0,5 kostki margaryny
  • 15 dag bakalii różnych lub gotowa mieszanka keksowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Formę do pieczenia - keksówkę - wyłożyć papierem. Bakalie wypłukać, pokroić, oprószyć mąką, aby nie opadły na dno. Żółtka odzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. W drugim naczyniu utrzeć margarynę, stopniowo dodawać cukier, żółtka i cukier waniliowy. Dodać bakalie i mąkę, dokładnie wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę i wymieszać. Przelać do keksówki, piec około 40 minut w temperaturze 1800C.

Blog Comments powered by Disqus.