Dzień dobry, zapraszam na kawę z ekspresu oraz nowy blog Moodni.pl

Dzień dobry, zapraszam na kawę z ekspresu oraz nowy blog Moodni.pl

Dzień dobry.

Po dłuższej przerwie zapraszam na powitalną kawę z pianką z ekspresu :)

Dziś pierwszy wpis w odnowionym serwisie. Jak zawsze na początku, nie wiadomo od czego czego zacząć. Tyle pomysłów w głowie, tyle inspiracji, sporo wrażeń. Dla relaksu częstuję więc kawą.

Istnieje setki poglądów na temat kawy, ale lepiej zawsze trzymać się dowodów naukowych. Każdy organizm ludzki jest inny więc może inaczej znosić dawkę kofeiny i innych związków zawartych w kawie. Niemniej jednak wszystko spożywane z umiarem nie jest szkodliwe.

Właściwości kawy oraz jej smak zależą od użytych surowców (zarówno kawy, wody, urządzeń) oraz sposobu jej przyrządzania. Najmniej zdrowa jest kawa sypana zalewana wrzątkiem bezpośrednio w szklance lub kubku. W takiej kawie pływają fusy, które mogą powodować dolegliwości żołądkowe.

Tanim i zdrowszym rozwiązaniem może okazać się zaparzacz do kawy lub kawiarka ciśnieniowa, do których najlepiej użyć średnio lub grubo mielonej kawy. Prosty zaparzacz French Press używa się w taki sposób, że wsypuje się do niego kawę, zalewa gorącą, ale nie wrzącą wody, odczekuje 4 minuty i zsuwa tłoczek filtrując w ten sposób napój z fusów. W przypadku kawiarki do dolnego pojemnika należy wlać wodę, założyć sitko, wsypać kawę, zamknąć i podgrzewać na ogniu około 5 minut, aż zacznie bulgotać. Wrząca w dolnym zbiorniku woda zaczyna wytwarzać ciśnienie, które wypycha ją do góry przez sitko z kawą i odfiltrowana kawa zbiera zbiera się w górnym pojemniku.

Kawiarka 300 ml zaparzacz do kawy 6 filiżanek SAPIR SP-1173-I6Kawiarka 150 ml SAPIR SP-1173-L3

Innym sposobem jest zaparzacz Chemex, który choć prosty, również wymaga odpowiedniej wiedzy. W naczyniu należy umieścić filtr, przelać go gorącą wodą i wodę wylać. Grubo mieloną kawę wsypać do filtra (drobna może zatkać filtr) i bardzo powoli zalewać gorącą, ale nie wrzącą wodą do połowy, powoli przemieszać. Wlewać resztkę wody również powoli i poczekać, aż cała woda spłynie.

Bardzo popularne stają się ekspresy ciśnieniowe lub przelewowe.

Ekspres ciśnieniowy automatyczny jest najdroższy, najbardziej skomplikowany, ale z satysfakcją pozwala uzyskać pełnię smaku i aromatu kawy. Pisząc ekspres każdy ma na myśli urządzenie automatyczne, ale są również ekspresy ciśnieniowe ręczne. Ekspres ciśnieniowy automatyczny wyposażony jest w specjalną pompę, która odpowiada za wytworzenie właściewego ciśnienia do zaparzenia kawy. Do specjalnego pojemnika wsypujemy kawę grubo mieloną lub ziarna - są wkspresy, które mielą ziarna bezpośrednio przed parzeniem. Następnie podłączmy do prądu i uruchamiamy.Gotująca się woda pod ciśnieniem przelewa się przez sitko, gotowa kawa wylewa się do podstawionych kubków. Ekspresy wyposażone są także w różne doatkowe funkcje ułatwiające użytkowanie, podwójny dozownik do przygotowania dwóch filiżanek kawy, pojemnik na mleko i spieniacz, dzięki czemu możemy przygotować ulubioną kawę dla najbardziej wymagających. Osobiście polecam Ekspres ciśnieniowy DeLonghi Dedica EC 685.BK lub większy Ekspres ciśnieniowy DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110 B.

DeLonghi Dedica EC 685.BKDeLonghi Magnifica S ECAM 22.110 B

Ekspres przelewowy jest prostszy w obłudze, tańszy, a uzyskana kawa jest mocniejsza, gdyż zawiera więcej kofeiny. Do pojemnika należy włożyć filtr i wsypać do niego zmieloną kawę. Do drugiego pojemnika wlewa się wodę i uruchamia urządzenie. Woda przekazywana jest do komory grzewczej, gdzie się gotuje i za pomocą rurki przelewa do zbiornika z kawą. Gotowy napar spływa do dzbanka. Ekspres wyposażony jest w płytę grzewczą, dzięki której możemy zachować ciepłą kawę przez długi czas. Kawę można przygotować w większej ilości na kilka filiżanek. Niestety ekspres nie posiada dodatkowych funkcji, jak np spieniacz do mleka (ale możemy zaopatrzyć się w osobny spieniacz do mleka) i wymaga ciągłego dokupywania filtra.

Blog Comments powered by Disqus.