Ciasto owocowe z kremem mascarpone i galaretką - idealny przepis na lato

Hania
Ciasto owocowe z kremem mascarpone i galaretką - idealny przepis na lato

Smakowite owocowe ciasto z galaretką i kremem mascarpone, idealne na lato.

Biszkopt:

  • 3 jaja
  • 0,5 szkl. cukru
  • 0,75 szkl. mąki pszennej i ziemniaczanej na pół
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić mikserem na wysokich obrotach, dodawać cukier wciąż ubijając, następnie po jednym żółtku oraz proszek do pieczenia. Na końcu dodać przesianą mąkę i wymieszać łyżką. Wylać na wyłożoną papierem blaszkę, piec 20-25 minut w temperaturze 1800C.

Warstwa owocowa:

  • 2 galaretki o ulubionym smaku, u mnie brzoskwiniowe
  • ulubione owoce, u mnie tym razem gruszki z syropu i banany

Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody i odstawić do wystudzenia. Owoce pokroić, banany lekko skropić cytryną. Owce rozłożyć na biszkopcie. Mokre owoce delikatnie naponczują biszkopt, ale można go również naponczować we własnym zakresie. Tężejącą galaretką zalać owoce i odstawić do lodówki aż całkiem zastygnie.

Krem:

Śmietana powinna być dobrze schłodzona. Śmietanę ubić na najwyższych obrotach, pod koniec dodać przesiany cukier puder. Dodać serek i zmiksować. Wyłożyć na zastygłą galaretkę, udekorować według uznania np wiórkami czekoladowymi lub wiórkami z pralinek.

Blog Comments powered by Disqus.