Ciasto kokosowo-ananasowe - wyśmienity deser, sprawdzony przepis

Hania
Ciasto kokosowo-ananasowe - wyśmienity deser, sprawdzony przepis

Pyszny i słodki placek z kwaskowatym posmakiem ananasa.

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 0,75 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić mikserem na wysokich obrotach, dodawać cukier wciąż ubijając, następnie po jednym żółtku oraz proszek do pieczenia. Na końcu dodać przesianą mąkę i wymieszać łyżką. Wylać na wyłożoną papierem blaszkę, piec 25-30 minut w temperaturze 1800C.

Krem ananasowy:

  • 1 puszka ananasów 500-600 dag
  • 1 szkl. syropu pozostałego z ananasów (jeśli zostanie mniej to uzupełnić wodą)
  • budyń waniliowy bez cukru
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 0,3 szkl. mleka
  • 3 żółtka
  • 1 kostka masła

Syrop z ananasów zagotować z cukrem. Budyń rozprowadzić w 0,3 szkl mleka i wlać do gotującego się soku, ugotować budyń, wystudzić. W tym czasie pokroić ananasa w drobną kostkę i odsączyć. Utrzeć kostkę masła, dodawać po łyżce zimny budyń. Następnie dodawać po jednym żółtku. Wsypać ananasy i lekko wymieszać.

Beza kokosowa:

Białka z trzech jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać cukier, na koniec wsypać kokos i wymieszać. Piec na wyłożonej papierem blaszce w temperaturze 1700C przez 40-50 minut, aż beza będzie odpowiednio sucha i krucha.

Składanie placka:

Biszkopt > krem ananasowy > beza kokosowa

Uwagi:

  • Biszkopt można lekko naponczować
  • bezę można dodatkowo udekorować polewą
  • krem ananasowy wydaje się mało słodki, ale po wymieszaniu z anasami będzie bardzo słodki
  • najlepiej smakuje na drugi dzień.

Blog Comments powered by Disqus.