Przepisy kulinarne, ciasta, sałatki, obiad, różne przepisy moodni.pl moodni.pl News 2018-06-20T13:14:00+02:00 Kasia https://moodni.pl/kuchnia Keks z bakaliami, przepis szybki, łatwy i zawsze udany https://moodni.pl/kuchnia/keks-z-bakaliami-przepis-szybki-latwy-i-zawsze-udany 2018-06-20T13:14:00+02:00 2018-06-20T13:14:00+02:00

Keks, tradycyjne i pyszne ciasto do kawy. Wychodzi puszyste, pulchne i smaczne. Przepis na jedną keksówkę.

Składniki:

  • 20 dag mąki
  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • 0,5 kostki margaryny
  • 15 dag bakalii różnych lub gotowa mieszanka keksowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Formę do pieczenia - keksówkę - wyłożyć papierem. Bakalie wypłukać, pokroić, oprószyć mąką, aby nie opadły na dno. Żółtka odzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. W drugim naczyniu utrzeć margarynę, stopniowo dodawać cukier, żółtka i cukier waniliowy. Dodać bakalie i mąkę, dokładnie wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę i wymieszać. Przelać do keksówki, piec około 40 minut w temperaturze 1800C.

]]>
Elektronika przydatna w kuchni - co usprawni przygotowywanie posiłków? https://moodni.pl/kuchnia/elektronika-przydatna-w-kuchni-co-usprawni-przygotowywanie-posilkow 2018-06-07T21:38:00+02:00 2018-06-07T21:38:00+02:00

Przygotowując niedzielny obiad dla całej rodziny, doceniłam, jak bardzo przydaje nam się elektronika w kuchni. Spojrzałam na moje domowe wyposażenie i pomyślałam, że bez niektórych urządzeń nie dałabym rady na co dzień. No dobra, może trochę przesadziłam, ale sami przyznacie, że co nieco się w kuchni przydaje.

Zrobiłam przegląd mojego ekwipunku i wyszczególniłam sprzęt kuchenny, z którego korzystam najczęściej.

Sokowirówka

Uwielbiam świeże soki, zwłaszcza z marchwi i jabłek, choć często robię sobie też soki z buraków lub pomidorów. Dzięki sokowirówce z pojemnikiem na obierki mogę szybko zrobić sobie smaczny i zdrowy napój, a potem nie ma dużo sprzątania. Myślę, że z moim umiłowaniem do owoców i warzyw bez tego sprzętu byłoby ciężko.

Blender

Za pomocą blendera tworzę nie tylko smoothie, ale też proteinowe batoniki, sorbety oraz inne pyszne desery. Dla mnie jest to sprzęt niezbędny i nie wyobrażam sobie życia bez niego. Ostatnio kupiłam całkiem ciekawy model o mocy 100 W i teraz nareszcie mogę kruszyć kostki lodu.

Mikser

Uwielbiam wypieki, a ostatnio coraz częściej eksperymentuję w tym zakresie. Większość ciast jednak wymaga pomocy miksera i gdyby nie ta maszyna, nie wiem, jakbym sobie poradziła. Na szczęście zainwestowałam w mikser z obrotową misą, od razu lepiej się pracuje, gdy nie ma nikogo do pomocy.

Maszynka do mielenia mięsa

Wolę mielić mięso w domu niż kupować gotowe. Przynajmniej wtedy wiem, co naprawdę się w nim znajduje. Moja maszynka jest dosyć stara i przygotowuję się do zakupu nowej. Na stronie internetowej Saturna widziałam kilka ciekawych, niedrogich modeli, z których na pewno wybiorę coś ciekawego.

To moja niezbędna czwórka, pomagająca mi w kuchni każdego dnia. Do całości chciałabym jeszcze dokupić ekspres do kawy. Przeglądając oferty w internecie, znalazłam różne modele, najtańsze są te na kapsułki, jednak chyba oszczędzę i zdecyduję się na ekspres ciśnieniowy – daje więcej możliwości, a i świeża kawa lepiej smakuje.

A Wy, bez czego nie możecie obejść się w kuchni?

]]>
Piegusek z makiem, makuszek, co zrobić z białek pozostałych po jajach https://moodni.pl/kuchnia/piegusek-z-makiem-makuszek-co-zrobic-z-bialek-pozostalych-po-jajach 2018-06-03T17:50:00+02:00 2018-06-03T17:50:00+02:00

Zostały Ci białka i nie wiesz co z nimi zrobić? Wykorzystaj i upiec pyszny placek z makiem!

Przygotowania należy rozpocząć od roztopienia 1 kostki margaryny, która musi przestygnąć i użyjemy jej do warstwy makowej.

Ciasto kruche:

  • 1,5 szkl. mąki
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • opcjonalnie 1-2 łyżki śmietany kwaśnej
  • dodatkowo powidło

Mąkę przesiać, pokroić margarynę, dodać resztę składników i szybko wyrobić. Odstawić do lodówki na 10-15 min. Następnie rozwałkować na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 20x40 cm. Surowe ciasto posmarować powidłem.

Warstwa makowa:

  • 1 szkl białek
  • 1 szkl cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl maku
  • 1 margaryna

Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Wciąż ubijając dodać cukier waniliowy, przesianą mąkę, a na samym końcu wlać przestudzoną margarynę. Odłożyć mikser, wsypać mak i wymieszać. Wylać na przygotowane ciasto kruche. Piec około 40 minut w temperaturze 1800C.

Polewa:

  • 0,5 kostki margaryny
  • 3 duże łyżki cukru
  • 1 łyżka mleka lub mleka zagęszczonego lub śmieranki kremówki
  • 2 łyżki kakao

Margarynę, cukier i mleko umieścić w małym kubeczku i rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając, do czasu, aż cukier sę rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać na jednolity płyn.

Rady:

  • Mak można kupić na wagę w takiej ilości jaka jest potrzebna
  • Mak można pomieszać z kokosem pół na pół
  • Najlepsza wersja wychodzi z powidłem i polewą, ale oczywiście według uznania można użyć innej konfitury oraz posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier
  • Na przedstawionych zdjęciach jest placek mojego wykonania, ale maku miałam troszkę więcej niż 1 szkl więc piegi są dosyć gęsto
  • Białka zalegające można zamrozić i później rozmrozić, gdy są potrzebne. Miała zamrożoną niepełną szklankę białek, które uzupełniłam bialkami pozostałymi z ciasta kruchego.

]]>
Pomysły na wiosenny deser - inspiracje dla dbających o sylwetkę https://moodni.pl/kuchnia/pomysly-na-wiosenny-deser 2018-05-19T18:05:00+02:00 2018-05-19T18:05:00+02:00

Wiosna to czas, w którym częściej mamy ochotę na zdrowe przekąski. Zbliżające się lato wzbudza w nas motywację do dbania o siebie, nie tylko zaczynamy ćwiczyć, ale również patrzymy na to, co jemy. Mimo to trudno odmówić sobie pewnych słodkości. Na szczęście są takie desery, które możemy jeść bez ograniczeń i obawy o naszą sylwetkę.

Przygotowałam krótkie zestawienie prostych deserów na zimno. Będziemy do nich potrzebować jedynie świeżych owoców, twarogu, jogurtu, mleka lub kefiru oraz narzędzi: blendera (najlepiej kielichowego) oraz miksera.

Deser jogurtowy

Jogurty owocowe dostępne w sklepach mają w sobie duże ilości cukru lub innych słodzików. Jeżeli jednak wybierzemy jogurt naturalny, najlepiej typu greckiego i zmiksujemy go ze świeżymi owocami, otrzymamy świetny, słodki deser. Możemy całość wrzucić do miski i zmieszać mikserem lub najpierw zblendować owoce, tworząc słodki miąższ i wymieszać z jogurtem.

Jakie owoce najlepiej nadają się do takiego deseru? Wszystkie, które uwielbiamy: truskawki, maliny, jagody, porzeczka itd. Jeśli po zmieszaniu wydaje nam się, że deser nie jest dość słodki, możemy dodać łyżeczkę miodu.

Koktajl owocowy

Chłodny koktajl owocowy to prosty, smaczny i orzeźwiający deser. Najlepiej smakuje ze świeżych owoców, które blendujemy na miąższ i mieszamy z mlekiem lub kefirem. Do całości możemy dodać rozdrobnione kostki lodu.

Sernik na zimno

Połączenie mleka, twarogu i galaretki bez cukru, z dodatkiem nasion chia to świetna opcja na smaczny deser. Do przygotowania sernika na zimno wystarczy nam dobry mikser, którym zmieszamy wszystkie składniki. Po schłodzeniu sernik dekorujemy według uznania.

Domowe lody

Lody to deser uwielbiany przez większość z nas. Teraz możemy stworzyć własne domowe sorbety i to w kilka minut.

Najprostsze sorbety tworzy się blendując po prostu zmrożone owoce. Dla ułatwienia składniki najlepiej wyjąć z zamrażarki nieco wcześniej, aby zmiękły. Jeżeli mamy dobry blender (o mocy ok. 1000W) powinniśmy poradzić sobie nawet bez czekania. Do lodów możemy dodać świeże owoce, kawałki czekolady lub inne dodatki.

To są moje ulubione wiosenne desery. Robi się je bardzo szybko, świetnie smakują i są zdrowe. Według mnie stanowią świetną opcję na małą przyjemność przed letnim sezonem.

]]>
Salceson, placek ucierany z jabłkami - jak murzynek z jabłkami https://moodni.pl/kuchnia/salceson-placek-ucierany-z-jablkami 2018-04-29T15:22:00+02:00 2018-04-29T15:22:00+02:00

Szybki, smaczny, wilgotny placek czekoladowo owocowy.

  • 5 dużych jaj
  • 1,5 szkl cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu lub więcej jeśli ktoś lubi
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej
  • 5 dużych jabłek reneta lub innych (mało soczystych)

Jabłka należy umyć, obrać i pokroić w kostkę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier, następnie żółtka. Wsypujemy resztę składników i miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 50 min w temperatrze 1800C.

Placek można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Najlepiej smakuje tego samego dnia, gdy skorupka po upieczeniu jest krucha. Na drugi dzień również jest smaczne, bardziej wilgotne.

]]>
Ciasto owocowe z kremem mascarpone i galaretką - idealny przepis na lato https://moodni.pl/kuchnia/ciasto-owocowe-z-kremem-mascarpone 2018-04-29T14:20:00+02:00 2018-04-29T14:20:00+02:00

Smakowite owocowe ciasto z galaretką i kremem mascarpone, idealne na lato.

Biszkopt:

  • 3 jaja
  • 0,5 szkl. cukru
  • 0,75 szkl. mąki pszennej i ziemniaczanej na pół
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić mikserem na wysokich obrotach, dodawać cukier wciąż ubijając, następnie po jednym żółtku oraz proszek do pieczenia. Na końcu dodać przesianą mąkę i wymieszać łyżką. Wylać na wyłożoną papierem blaszkę, piec 20-25 minut w temperaturze 1800C.

Warstwa owocowa:

  • 2 galaretki o ulubionym smaku, u mnie brzoskwiniowe
  • ulubione owoce, u mnie tym razem gruszki z syropu i banany

Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody i odstawić do wystudzenia. Owoce pokroić, banany lekko skropić cytryną. Owce rozłożyć na biszkopcie. Mokre owoce delikatnie naponczują biszkopt, ale można go również naponczować we własnym zakresie. Tężejącą galaretką zalać owoce i odstawić do lodówki aż całkiem zastygnie.

Krem:

Śmietana powinna być dobrze schłodzona. Śmietanę ubić na najwyższych obrotach, pod koniec dodać przesiany cukier puder. Dodać serek i zmiksować. Wyłożyć na zastygłą galaretkę, udekorować według uznania np wiórkami czekoladowymi lub wiórkami z pralinek.

]]>
Lato za pasem – czas na odchudzanie? - Porady z życia wzięte https://moodni.pl/kuchnia/lato-za-pasem-czas-na-odchudzanie 2018-04-27T09:34:00+02:00 2018-04-27T09:34:00+02:00

Wiosna to okres, w którym wiele osób zaczyna myśleć o odchudzaniu, stawia na dobrą dietę i zaczyna ćwiczyć.

Na dworze zrobiło się ciepło, więc zrzuciliśmy kurtki i wyciągnęliśmy z szafy letnie, bawełniane bluzeczki. Za chwilę długie spodnie zamienimy na krótkie, a botki na sandałki. I nagle mnóstwo kobiet stanie przed lustrem z przerażoną miną, krytycznie spoglądając na swoją sylwetkę.

Mania odchudzania dopadła również moją mamę, która przez zimę pozwoliła sobie na zbyt wiele słodkości. Widząc, jak rezygnuje z posiłków i liczy kalorie, postanowiłam jej pomóc i stworzyłam dla niej jadłospis.

Odchudzanie z głową – co jeść, a czego unikać?

Problemem większości kobiet, odchudzających się sezonowo, jest brak wiedzy na temat tego, jak jeść, aby schudnąć. Większość z nich ogranicza kalorie do 1200 na dzień, rezygnuje z kolacji, czasem także z obiadu, byle tylko tych kalorii było jak najmniej. Każdy, kto nie wie, jak się odchudzać, może udać się po porady do dietetyka, ale to kosztuje. Jeżeli więc nie chcemy płacić, musimy sami zdobyć podstawową wiedzę na temat dietetyki.

Najczęściej popełnianymi błędami podczas nieumiejętnego odchudzania są:

  • rezygnacja z posiłków
  • całkowita eliminacja węglowodanów
  • nie przekraczanie 1200 kalorii dziennie
  • kupowanie posiłków „fit”

Pamiętajmy, że dieta powinna być zbilansowana, a to oznacza, że musimy naszemu organizmowi dostarczać odpowiednią ilość białka, tłuszczów i węglowodanów. Podczas redukcji tkanki tłuszczowej warto zrezygnować z węglowodanów skrobiowych np. ziemniaków. Najlepiej zastąpić je produktami z dużą ilością błonnika, np. zielone warzywa.

Bardzo ważne jest, aby nie rezygnować z obiadu czy kolacji. Jeżeli chcemy utrzymać sprawny metabolizm, powinniśmy jeść przynajmniej 5 posiłków dziennie. Redukcja kalorii polega na zmniejszaniu porcji, a nie częstotliwości jedzenia.

Dieta 1200 kalorii bywa skuteczna, jednak nie dla wszystkich. Ilość dostarczanej organizmowi energii musi być dostosowana do indywidualnej wagi oraz stylu życia. Osoby, które są aktywne, przy tak niskiej ilości kalorii po prostu nie będą miały siły do funkcjonowania.

Posiłki „fit”, dostępne powszechnie w marketach sieciowych na półkach z tzw. zdrową żywnością, nie zawsze są tak dobre, jak się wydają. Przed zakupem, warto sprawdzić skład każdego produktu, czy nie czają się tam takie haczyki, jak: olej palmowy, syrop glukozowo-fruktozowy czy cukier.

Wyszczególniłam mojej mamie tych kilka prostych zasad, a potem wypisałam jej jadłospis na cały tydzień, zawierający produkty bogate w błonnik, białko i zdrowe tłuszcze.

Powiedziałam jej również, że odchudzanie bez ćwiczeń nie przyniesie szybkich efektów, więc zapisała się na siłownię razem z koleżanką.

Już wie, co robić, aby zgubić nabyty zimą tłuszczyk, teraz tylko musi stosować się do zaleceń. A czy jej się uda? Zobaczymy.

]]>
Zdrowe desery – koktajle domowej roboty - jaki blender wybrać https://moodni.pl/kuchnia/zdrowe-desery-koktajle-domowej-roboty-jaki-blender 2018-04-20T20:12:00+02:00 2018-04-20T20:12:00+02:00

Zdrowe koktajle - potrzebny dobry blender.

Nie wiem, jak Wy, ale ja mam tak, że im cieplej na dworze, tym większą ochotę mam na koktajle owocowe. Stanowią one nie tylko świetną przekąskę, ale również dodają sporo energii i witalności, dzięki czemu mam więcej ochoty i motywacji do biegania i innych treningów.

Oczywiście żaden koktajl ani sok nie smakuje tak dobrze, jak ten przygotowany własnoręcznie. W tym roku zamierzam postawić na dobry blender, który pozwoli mi na tworzenie pysznych i zdrowych deserów przez całe lato.

Zakup blendera?

Wybierając blender, największą uwagę należy zwracać na moc. W sklepach elektronicznych znajdziemy różne rodzaje tych urządzeń, jest blender ręczny, blender do smoothie i blender kielichowy. Te najprostsze zaczynają się od mocy 200 W i umożliwiają rozdrobnienie świeżych owoców i mieszania ich z jogurtem lub mlekiem.

Jeśli jednak chcemy robić sobie koktajle z owoców mrożonych, sorbety lub smaczne szejki, warto postawić na coś o wyższej mocy. Jeżeli nie mamy zbyt dużo środków na taką przyjemność, możemy wybrać urządzenie o mocy ok 700 W, pozwoli nam to rozdrabniać mrożone owoce i urozmaicać koktajle.

Najlepsze oczywiście są blendery o mocy ok 1000 W, które bez problemu rozdrobnią kostki lodu. Taki sprzęt znajdziemy od 300 złotych (w promocji) w górę, więc też nie jest to jakaś ogromna kwota, choć te najlepsze z różnorodnością funkcji kosztują ponad 1000 zł.

Szeroki wybór blenderów.

Blendery to aktualnie jedne z najbardziej popularnych sprzętów domowego użytku. Zdrowe odżywianie stało się modne na tyle, że coraz więcej osób decyduje się na zakup urządzenia do koktajli. Co więcej, dobry blender pozwoli nam także na tworzenie batonów z bakalii oraz wykonywania własnego masła orzechowego czy syropu z daktyli.

Szeroka konkurencja wśród producentów blenderów sprawiła, że produkty te są coraz tańsze i teraz naprawdę można zakupić dobrej jakości blender w atrakcyjnej cenie. Ja zdecydowałam się na model o mocy 1000 W, który znalazłam w Saturn.pl za niecałe 300 złotych.

Mam nadzieję, że się sprawdzi i będę mogła cieszyć się zdrowymi deserami owocowymi przez cały rok.

]]>
Trend na lodówki energooszczędne - ekologia i oszczędzanie pieniędzy https://moodni.pl/kuchnia/trend-na-lodowki-energooszczedne 2018-04-18T20:58:00+02:00 2018-04-18T20:58:00+02:00

Energooszczędność w kuchni.

Rygorystyczne dyrektywy unijne wymagają od nas racjonalnego podejścia do dziedziny ekologii. Dotyczy to przede wszystkim sprzętów AGD, które znajdują się na wyposażeniu praktycznie każdego domu.

Zgodnie ze statystkami największy pobór energii przypadł lodówce, która swą nieustanną pracą potrafi nadszarpnąć wiele budżetów domowych.

W ostatnich latach zaobserwowaliśmy trend na zastosowanie lodówek energooszczędnych. Doskonałym przykładem jest najnowszy model marki BEKO.

Innowacją w tytułowym modelu jest zastosowanie technologii energooszczędnej A++ stanowiącej gwarancję obniżenia zużycia energii.

Poza wspomnianą technologią duże znaczenie w tym przypadku ma także zastosowanie energooszczędnego oświetlenia typu LED, które walnie przyczynia się do pozytywnego wpływu na ekologię.

Innowacją jest także wdrożenie systemu uszczelniającego. Uszczelka antybakteryjna nie tylko chroni wnętrze od drobnoustrojów, ale także pozwala zachować optymalną temperaturę w obszarach newralgicznych, co w konsekwencji walnie przyczynia się do obniżenia zużycia prądu.

]]>
Stewia, zdrowy zamiennik cukru - czy rzeczywiście? Przeczytaj na blogu https://moodni.pl/kuchnia/stewia-zdrowy-zamiennik-cukru 2018-04-13T15:37:00+02:00 2018-04-13T15:37:00+02:00

Stewia - w poszukiwaniu zdrowej słodyczy.

Jak powszechnie wiadomo, cukier jest nie zdrowy dla naszego organizmu. Warto zatem ograniczać jego spożycie oraz znaleźć zamienniki. Jak dotąd najzdrowszym zamiennikiem okazuje się stewia.

Stewia jest rośliną pochodzącą z Ameryki Południowej. Posiada słodkie liście dzięki zawartości glikozydów stewiolowych, które są około 300 razy słodsze od sacharozy. Liczne badania naukowe dowiodły, że stewia jest całkowicie bezpieczna i nie powoduje żadnych dolegliwości, skótków ubocznych, w tym nie przyczynia się do powstawania chorób nowotworowych. 11 listopada 2011 Komisja Europejska na podstawie otrzymanej publikacji naukowej od ANS (The Panel on food additives and nutrient sources added to food), na drodze rozporządzenia dopuściła stosowanie glikozydów stewiolowych w żywności. Ustalono również dopuszczalne dzienne spożycie nie przekraczające 4 mg na kilogram masy ciała.

Stewię można spożywać w różnych postaciach:

  • w liściach - jako dodatek do napojów słodzących, potraw, sałatek
  • w tabletkach - najlepiej sprawdza się do posłodzenia ciepłych napojów, jedna tabletka zastępuje łyżeczkę cukru,
  • w kryształkach - idealna do napojów, pieczenia i gotowania, nie ma gorzkiego posmaku,
  • w płynie lub jako ekstrakt z liści - trzy krople syropu są równowarte jednej kostce cukru, będzie zatem doskonała do słodzenia napojów i wszelkiego rodzaju słodkich potraw. Ekstrakt można zakupić gotowy lub przydządzić samemu z liści.

Stewia w postaci ekstraktu, w tabletkach czy w liściach posiada charakterystyczny, nieco gorzki smak, przez co nie każdemu będzie odpowiadać, ale będzie świetnym sposobem na polubienie niesłodzonych napojów.

W kuchni, zwłaszcza przy pieczeniu ciast najlepiej skorzystać ze specjalnych przepisów mających w składnikach stewię. Słodzik ten bowiem zachowuje się inaczej niż cukier więc zamiana ich według własnego uznania może okazać się fatalna. Stewia nie karmelizuje się, nie dodaje kruchości, nie jest pożywką dla drożdży.

Zalety:

  • całkowicie natauralna
  • zawiera białko i substancje tłuszczowych, 13% masy popiołu stanowią składniki mineralne m. in. potas, magnez, fosfor, siarka i sód
  • zawira kwas szczawiowy, kwas foliowy i witaminę C
  • nie ma kalorii
  • nie fermentuje w jelitach, nie jest toksyczna, reguluje pracę jelit, leczy niestrawność
  • zmniejsza apetyt na tłuste potrawy
  • normalizuje poziom cukru we krwi, nie podnosi stężenia glukozy i zwiększa tolerancję glukozy, dzięki czemu mogą ją stosować również chorzy na cukrzycę, a nawet jest wykorzystywana jako lek dla cukrzyków
  • obniża ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem, a na osoby z unormowanym lub niskim ciśnieniem nie ma wpływu
  • skutecznie leczy próchnicę zębów i paradontozę, a regularne płukanie jamy ustnej naparem stewii zapobiega osadzaniu się kamienia i osadów na zębach
  • antybakteryjna wykorzystywana w leczeniu skaleczeń, trudno gojących się ran i oparzeń
  • wzmacnia ukłąd odpornościowy, zawiera witaminę C, selen i cynk
  • nie wykazano żadnych skutków ubocznych

Przed zakupem stewii należy zapoznać się z jej składem, aby pominąć te pozycje które dodatkowo zawierają cukry, takie jak dekstroza, fruktoza, maltoza czy maltodekstryna. W składzie powinny znaleźć się wyłącznie składniki roślinne, np. celuloza.

Żródła:

  1. http://stewia.info.pl/
  2. http://rme.cbr.net.pl/index.php/archiwum-rme/441-stycze-luty-nr-59/zioowy-zaktek73/483-stewia-sodycz-bez-kalorii

LOOK FOOD 100g Stewia 10 razy słodsza niż cukier INTENSON 250g Stevin w kryształkach stewia słodzik FRITZ-KOLA 330ml Napój gazowany cola słodzony stewią

]]>