Czas zasiać rzeżuchę na Wielkanoc - przepis, informacje, inspiracje

Halina Gał
Czas zasiać rzeżuchę na Wielkanoc - przepis, informacje, inspiracje

Rzeżucha – uroczy dodatek Wielkanocnego wystroju.

Zima powoli odchodzi, ale zieleni za oknem jeszcze nie widać. Wkrótce Wielkanoc, wprowadźmy więc odrobinę wiosennej zieleni do naszego wnętrza.

Rzeżucha należy do rodziny kapustowatych, ma specyficzny, nieco ostry smak. Jest bardzo łatwa w uprawie i posiada ogrom wartości odżywczych więc polecam ją w szczególności w okresie wiosennym. Roślina jest bogata m. in. w witaminę C, A, K, B, PP, kwas foliowy, żelazo, magnez, wapń, potas, jod, miedź i mangan. Rzeżuchę można dodawać do sałatek, surówek, twarożku, do past kanapkowych i kanapek.

Informacje o uprawie znajdziemy na opakowaniu rzeżuchy.

Wystarczy tylko wysypać nasiona na namoczoną watę, gazę, ligninę lub nawet miękki papierowy ręcznik kuchenny, pozostawić w ciepłym miejscu podlewając codziennie nieeielką ilością. Po około 10-14 dniach rzeżuchę można już ścinać do jedzenia. Warto zasiać od razu przynajmniej 2-3 opakowania.

Rzeżucha ma piękne zielone listki więc zanim zostanie skonsumowana bardzo ładnie ozdobi nam wnętrze.

Jeśli przełożymy ją do ślicznej doniczki, wazonu, czy nawet zasiejemy w skorupce jaj otrzymamy oryginalny, efektowny i radosny element dekoracyjny. W okresie wielkanocnym rzeżuchę możemy przystroić pisanką, kurczaczkiem czy zajączkiem, a na pewno uraduje wzrok odwiedzających nas gości.

Blog Comments powered by Disqus.