Rozpoczynamy sezon grillowy, jaki grill? Praktyczne rady od Moodni.pl

Hania
Rozpoczynamy sezon grillowy, jaki grill? Praktyczne rady od Moodni.pl

Sezon grillowy rozpoczęty, a czy mamy już grill węglowy?

Ciepłe dni zachęcają coraz więcej ludzi i coraz częściej do wspólnego grillowania. Na grillu możemy przyrządzić pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczne mięsko, pachnąca kiełbaska czy grillowane warzywa są smaczniejsze od przyrządzanych na patelni. W ciepłe dni o wiele przyjemniej zjeść posiłek na świeżym powietrzu. Największą frajdę przynosi jednak dobre towarzystwo.

Myślę, że najlepszym grillem na czas letni jest grill węglowy. Przyrządzane potrawy są smaczne, a czas jaki przy nim trzeba spędzić zwykle jest radosny i relaksujący.

Jeśli zależy nam na tym, aby grill posłużył nam wiele lat, to musimy wybrać dobrą jakość.

  • W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na materiał z jakiego jest zrobiony. Słabej jakości materiał będzie rdzewiał i może wydzielać szkodliwe związki do naszego jedzenia. Trzeba zatem wybrać materiał odporny na korozję. Najlepiej sprawdza się stal nierdzewna, żeliwo lub emalia.

  • Dostępne są różne kształty grillów, ale ważne jest, aby był on stabilny. Zwróćmy zatem uwagę na podstawę, na ilu nóżkach stoi, czy jest stabilny i przy tym odpowiednio ciężki.

  • Ruszt koniecznie musi być z dobrego materiału. Najbardziej popularna jest stal nierdzewna, ale może być lepszy, a tym samym droższy, ruszt chromowany, żeliwny lub porcelanowy.

  • Dobry grill powinien być wyposażony w pokrywę (z otworami wentylacyjnymi) umożliwiającą regulację dopływu powietrza. Dzięki temu możemy regulować wielkość płomienia i zapobiegać paleniu się potraw. Pokrywa przyda się również na wypadek kapryśnej pogody.

  • W czasie grillowania wytwarza się popiół, a zatem grill powinien mieć popielnik, aby w łatwy sposób usunąć nadmiar popiołu nawet w czasie przygotowywania potraw, bez konieczności zagaszenia.

  • Oczywiste jest również, że grill powinien mieć uchwyty z nienagrzewającego się materiału. Uchwyty powinny być na pokrywie oraz na kotle w odpowedniej odległości od ogniska.

  • Dodatkowym elementem jest termometr w pokrywie grilla. Dzięki niemu kontrolujemy temperaturę, która w przypadku niektórych potraw jest istotna.

Blog Comments powered by Disqus.